Cezar Pincészet

Írta: Horváth László Kategória: Sub Category 1 Dátum: Hozzászólás: 0 Látogató: 509

Szépséges, szelíd hajlású dombokkal, völgyekkel körülvett különleges termőtáj közepén épült meg a pincészet.

Borászatunk

A Cezar Winery Kft. a Pannónia Cézár Kft. jogutódjaként jött létre 2004. szeptember 1-jén. A vállalatot három svéd üzletember alapította 1996-ban, amikor a Pannonvin Kft.-től megvásárolták a volt Littke Pezsgőgyárat.

A cég 2000-ben kezdte el a szőlőterületek felvásárlását Nagyradán, a Zalai Borvidékhez tartozó településen. Egyrészt az ottani termelőszövetkezettől, másrészt magánszemélyektől vásárolt területeken 2001-től indult meg vörös szőlő telepítése, amely 2006-ban fejeződött be, a következő fajták találhatóak meg: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Malbec, Cabernet Franc.

Szépséges, szelíd hajlású dombokkal, völgyekkel körülvett különleges termőtáj közepén épült meg a pincészet, melynek hivatalos avatására 2006. május 28-án került sor.
Az épület kb. 2500 m2-es hasznos alapterülettel rendelkezik, melyben erjesztő tér, barrique tároló helyiség, szőlőfeldolgozó, hűtőkamra, szociális helyiségek, irodák és egy nagyon impozáns borbemutató terem és üzlet került kialakításra.

A pincészet belső megjelenése a maga minimalista stílusával: építészeti megoldásai, alkalmazott burkolástechnikai elemei, borászati technológiája és az új barrique hordók látványa egy kis időre megállítja az odalátogató vendégeket.
A Zalai Borvidékhez tartozó pincészet mind tárolókapacitásával, mind az előállított bor mennyiségét tekintve a legnagyobb üzem Zala megyében. Nagyradán a cég megjelenése számos pozitív hatással járt, ideértve a munkahelyteremtést helyben és a környező falvakban, a vezetékes ivóvíz biztosítását a szőlőhegyen, új ültetvények telepítését a régi szőlőhegyen hozzájárulva a pincekultúra megőrzéséhez és fejlesztéséhez.

Pincészetünk filozófiája, hogy minél többen megismerjék a régió minőségi borait. Szeretnénk bemutatni, hogy magas színvonalú technológia és elméleti tudás birtokában kiemelkedő eredményeket produkáló borokat lehet e területen is előállítani.

Külön kiemelendő az a korszerű csomagolás, a bag in box, amiben az ún. lédig kategóriába tartozó termékeinket forgalomba hozzuk a vendéglátósok legnagyobb megelégedésére.

A helyben történő feldolgozás és a borkészítés modern, esztétikus környezetben zajlik. Nemcsak minőségi italokat, hanem különböző termékeket, többek között – balzsamecetet, törkölypálinkákat, szőlőmagolajokat, őrleményeket – is gyártunk. Mindent, aminek alfája maga a szőlő.
Csoportok részére teljes programot biztosítunk az ültetvények bemutatásával, bor-és pezsgőkóstolóval, igény esetén ültetett, vagy kerti étkezéssel.


Borkészítési technológia

A szüretelést megelőzően próbaszüretet végzünk, több alkalommal átlagmintákat veszünk a szőlőből, hogy meghatározhassuk az ideális szüret időpontját. A szedett mintákat vizsgáljuk: cukortartalom, potenciális alkoholtartalom, pH érték, savtartalom, tanninok érése szempontjából és kóstoljuk is (íz és zamatanyagok), továbbá növény-egészségügyi állapotfelmérést végzünk.
A szüret nagy részét kombájnnal végezzük (kb. 80%-át), a magasabb minőségi palackos borainknak kézzel szüretelünk.

Fehér és rozé bor technológia

A beérkezett szőlőt első körben mérjük, utána bogyózás-zúzás következik (a kombájnos szüretnél csak zúzás, mert a gép már bogyózza), aztán préselés a pneumatikus présben védőgáz (inert gáz) adagolásával. Röviden: gyors, zárt szőlőfeldolgozás.

Pezsgőalap: egészfürtös préselést alkalmazunk.

Préselésnél a mustfrakciókat külön kezeljük (színlé, préslé).
Bizonyos alkalmakkor a pneumatikus tankprésben nem préselünk azonnal, hanem héjon áztatást végzünk (kb. 3-6 óra) pl. muskotályos fajtáknál vagy a rozé készítésénél.
Mustkezelés: A mustot tisztítjuk enzimes kezeléssel ill. flottáljuk, ezáltal egy tisztára kezelt mustot kapunk.
Alkoholos erjesztés: Fajélesztős beoltás specifikus fajélesztőkkel, hideg, kontrollált erjesztés (10-18 °C, kb. 2-3 hét).
Az alkoholos fermentáció végeztével erős kénezést kap a bor a tisztítása ill. stabilitása miatt.
A fehér ill. a rozé boroknál nem végzünk almasavbontást. Ezt követi a derítés szintén tisztítási ill. stabilitási okokból.
Utána szűrési folyamatoknak vetjük alá a bort (tangenciális, membrán stb.).
A palackozás előtt különböző laborvizsgálatokkal meggyőződünk a bor stabilitásáról, minőségi biztonságáról pl. fehérje-stabilitás, mikrobiológiai próba stb. Végezetül, ha minden kritériumnak eleget tesz az adott termék, palackozzuk, töltjük.

Vörösbor technológia

A beérkezett szőlőt első körben mérjük, utána bogyózás-zúzás következik (a kombájnos szüretnél csak zúzás, mert a gép már bogyózza).
Saválló erjesztő-tartályokba fejtjük a cefrét. Alkalmanként az erjesztés indítása előtt hideg áztatást végzünk (kb. 10 °C, 3-4 nap).
Ezt követően sűrű törkölykalap-áztatással (2-3 alkalom/nap) végezzük az erjesztést, a minél több színanyag és polifenol kinyerése céljából.
Többnyire fajélesztős beoltással hajtjuk végre az alkohol fermentációt speciális enzimek segítségével. Kb. 10 nap alatt lezajlik a fermentáció 24-28 °C-on, ezután még 1-2 hétig hagyjuk héjon (kontakt idő) a több polifenol, tannin kinyerés céljából.
Ezután préselünk, ahol a színlét és a préslét külön szelektáljuk és kezeljük.
Mindegyik vörösborunknál alkalmazunk almasavbontást, ami többnyire természetes úton zajlik le, csak néhány tételnél kell alkalmaznunk beoltást.
Ezt követően egy erős kénezést kapnak a borok.
Utána érlelés következik a minőségi kategóriák függvényében: saválló acél tartályba, kisméretű (225 L) Barrique hordóba vagy Toscanaból importált amfórába. Időközönként kóstoljuk, analizáljuk a borokat és mikor úgy látjuk, hogy megfelelően beértek, fejtjük, tisztító ill. stabilitási kezeléseket hajtunk végre (derítés, szűrés).
Alkalmanként házasítjuk a különböző tételeket – ezt előzőleg csoportos kóstoláson vitatjuk meg a kollégákkal. Végezetül palackozzuk.

Hozzászólások

Írd le véleményed

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Vagy Reset password