Szatmári Családi Pincészet Vulcanus 2016

1 980 Ft

Intenzív, markáns fellépésű bor, már az illat utal az élénk savtartalomra. Igazi különlegesség ez a bor, az ínyencek nagyon szokták szeretni önmagában is, de ételek mellett is kitűnően megállja a helyét.

Száraz fehérbor

Alkoholtartalma: 12.5%

A Szürkebarát és a Budai zöld keresztezéséből származó nemesített, különleges fajta. Dr. Király Ferenc állította elő 1957-ben, Badacsonyban. 1959-ben telepítette el a magoncokat, 1961-tol az anyatőkék értékelését, a fajtajelöltek kiválasztását, elszaporítását, a szaporulat értékelését, a fajtajelöltek termesztési értékének vizsgálatát Kiss Ervin és Kiss Ervinné végezte. 1995-tol a fajtajelöltekkel kapcsolatos vizsgálatokat Májer János és munkatársai folytatták tovább.

A Vulcanus, hasonlóan a rózsakőhöz, többszörösen badacsonyi fajta: az itteni kutatóintézetben nemesítették, jellegzetesen badacsonyi szőlők felhasználásával. A Vulcanus két „szülője” a szürkebarát és a budai zöld, a keresztezés egyik fő indoka nyilvánvalóan az lehetett, hogy a szürkebarát kedvessége, gyümölcsössége és beltartalmi értékei mellé a budai hozza be az értékes savgerincet. A terv sikerült, az új fajta szépen egyesíti magában két szülője minden jó tulajdonságát, képessé válva arra, hogy igazán nagy borokat adjon. A Badacsonyi borvidéken jelenleg nincs sok Vulcanus, az egyik legnagyobb ültetvény a Szatmári Családi Pincészeté, itt terem ebből az izgalmas fajtából.

Intenzív, markáns fellépésű bor, már az illat utal az élénk savtartalomra. Mély, erőteljes mineralitás mutatkozik az illatban. A jó kezdést követően zamatban erősít ez a bor: itt a zamat nyújt játékosságot, vibrálást, komplexitást, de az illat is szépen fejlődik, alakul. Ez újra egy „hordómentes” tétel, de a megfelelő harmónia és a feszes szerkezet az acéltartályokban is tökéletesen ki tudott alakulni.

Igazi különlegesség ez a bor, az ínyencek nagyon szokták szeretni önmagában is, de ételek mellett is kitűnően megállja a helyét.

Hasonló termékek

(1 termék található ugyanabban a kategóriában.)

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Vagy Reset password